409_37 Szapor Judit gyűjteménye

20. század hangja archívum adattár

409_37 Szapor Judit gyűjteménye

 

Szapor Judit történész 2015 és 2018 között Budapesten készült videóinterjúinak gyűjteménye A Nékosz gyerekei címet viseli.

A népi kollégiumi mozgalom (Nékosz, 1945-1949) - a Bólyai (1939, 1942-től Győrffy) kollégium mintájára létrehozott 159 egyetemi és középiskolai kollégium hálózata - a második világháború utáni újrakezdés fontos része volt. A Kardos László vezetésével alapított kollégiumok közel tízezer tehetséges, mai kifejezéssel hátrányos helyzetű fiatalnak nyújtottak lehetőséget a társadalmi felemelkedésre, a tanuláson túli művelődésre, közéleti tevékenységre. A kollégiumok társadalmi mobilitásban játszott szerepe és a Mérei Ferenc által kidolgozott, belső demokráciára alapozott szervezete máig érvényes pedagógiai modell. A volt kollégisták kiemelkedő kulturális és politikai tevékenysége és az 56-os forradalom előkészítésében játszott különösen hangsúlyos szerepe a mozgalom rövid fennállása alatt és után heves, érzelmektől fűtött vitákat váltott ki.

A rendszerváltás óta a Nékosz története és hagyománya szinte teljesen kiesett a történészek és a szélesebb közvélemény látteréből. Az interjúkban a népi kollégiumi mozgalom vezetőinek, kiemelkedő szereplőinek gyermekeit kérdeztük a Nékosz-jelenség és a Nékosz körüli mítoszok személyes-családi, történeti-szociológiai, és emlékezetpolitikai aspektusairól, a Nékosz-hagyomány és emlékezet családon belüli továbbéléséről.

A gyűjtemény három egyéni és egy csoportos interjút tartalmaz. Kutatásvezető: Szapor Judit, a kutatás résztvevője: Sárközy Réka.

Sorozatok ezen gyűjteményen belül